Blog

Első bejegyzés

2015.08.08 19:19

Ma elindítottam az új blogomat. Kérem kövesse figyelemmel, igyekszem mindig friss információkat közölni. Az üzenetek nyomon követése RSS csatornán keresztül is lehetséges.

Teljes cikk

Szalaghímzésről kezdőknek

2015.08.09 11:21

Néhány szóban szeretnék csak szólni a szalaghímzésről.

Még itt az elején szeretném leszögezni én is csak 4 éve gyakorlom, tehát még azért mindennek nem vagyok mestere,folyamatosan tanulom én is. Eddigi tapasztalataimat osztom meg veletek. Türelemmel, szerelemmel és kitartással azért már komolyabb műveket is tudtam létre hozni. Ezért csináltam weboldalt, hogy bátorítsak mindenkit aki szereti a szépet, és főleg szereti saját maga elkészíteni.

Néhány alap

Ha úgy érzed meg próbálod, kell néhány hozzávaló,ami segíti, és nélkülözhetetlen a munkádhoz.

Először is a kellékek.

tűk

hímzőkeret

jó olló

szalagok

textilek,szövetek

egy kis méretű csípőfogó

osztott szálú hímző fonál

esetleg gyöngyök, csipkék

A hímző keret gondolom érthető, mert a szalaggal kézben anélkül nem boldogulunk csak is feszes anyagra tudunk dolgozni. nekem két méretem van, egy kisebb és egy nagyobb.

Tűkből láthatjátok a képen hogy 3 méret van, a gyöngyvarró tű lemaradt :) a nagy lyukú kell a szalagokhoz, a kisebbek a hímzőfonálhoz.

Az olló evidens.De jó kis éles olló legyen, nem roncsolja a szalagot ha vágjuk.

Most a szalagokról. Van több fajtája is, minőségben és méretben. Kezdésnek a szatén szalagot ajánlom, könnyű vele bánni, és ha már bátrabbak vagyunk lehet próbálkozni a bársony illetve az organza és selyem szalagokkal.

A szalagok szélessége az adott mintától függ hogy mit szeretnél készíteni és mekkorát.Természetesen egy díszpárna vagy egy falikép elvisel szélesebb szalagot is, de azért próbáljuk ki mert viszont nem minden fajta virág szép a széles szalagból és ez fordítva is igaz. Az ékszereknél például nagyon jól használhatóak a keskeny 3-4 milliméteres szalagok. Tapasztalatom szerint 1.5-2.5 centisnél szélesebbet már nem igen használunk virágokhoz levelekhez. Azok esetleg egy párna szélfodrai lehetnek.

Textilek

A szalaghímzéshez olyan szövetet ajánlok ami ritkább szövésű de tartása van, nem esik össze.Semmi szín alatt rugalmas nyúlós anyagot ne használjunk.Mivel nem vagyok "mester" textil nevekkel nem tudok szolgálni, én is még tapintás, esetleg fotó alapján választok.Túl kemény sűrű szövésű anyag nem jó, nehéz áthúzni a szalagot és képes még el is szakítani a szövetünket! Akkor pedig mehet a kukába. A színt mindenki saját ízlése szerint választja, de a világos alapok az elterjedtebbek.Gyönyörű tud lenni még a feketén is, vagy a királykéken. Egyéni izlés kérdése.

Épp ezért írtam a kisméretű csípőfogót, mivel azért előfordul hogy egy egy anyagban nehezebben megy a szalag és a fogóval a tűt meg tudjuk fogni és könyebben átsegítjük az anyagunkon.

Az osztott szálú hímzőfonalat a kisebb ágacskák, szárak kialakítására ajánlom, nagyon elegánsá tudja tenni a műveinket. ezekből  Jobban a zöld és árnyalatai, esetleg okker, barna és arany színű az alap.(az aranya kalászoknál hasznos) Nem beszélve hogy a gyöngyöket is fel tudjuk velük varrni.Mivel a nevében is benne van hogy osztott szálú így szerintem elég sokáig elég egy két motring.

A gyöngyök felvarrhatóak legyenek, az eredeti szalaghímzésben nem ragasztunk, csak akkor ha a kész munkát rá akarjuk dolgozni mondjuk egy dobozkára stb.Ehez vannak sokféle jó kis hobby ragasztók, amik gyorsan és szintelenre száradnak.

A fotón láthattok még jelölő ceruzákat is, jól jön ha elő akarjuk tervezni az elképzeléseinket.

A cikkcakk vágó ollót imádom, nem foszlik annyira a munka széle mire elkészülünk vele és nem kell géppel elcakkozgatni a széleit.

Úgy gondolom a lényeget a kezdéshez összeszedtem,de ha kérdésed lenne bátran kérdezz, és ha tudok válaszolok.

Kellemes készülődést.

üdvözlettel Ilus

Teljes cikk

alap öltések lépésről lépésre

2015.08.09 16:09

Üdvözöllek kedves érdeklődő.Remélem tudok  neked segítséget nyújtani hogy néhány alap öltést elsajátíts, és ha kitartóan végig kísérsz, a végére egy szép kis képecséd készül el a kezeid között.

Első lépésünk, a megfelelő anyag kiválasztása, méretre vágása ,amit úgy számoljatok hogy a virágok olyan 2-2 cm az egész kis kép 7x7 cm lesz.,és a megfelelő nagyságú hímzőkeretbe feszítése, majd a leendő virágjaink kijelölése amik mint írtam kb 2 cm átmérőjűek, tehát egy szirom 1 cm.. előre nem árulom el mik lesznek, legyen egy kis plussz izgalom benne.

Ha ezzel kész vagyunk, levágunk egy 20 centiméternyi zöld szalagot, itt én 1 centi széleset használtam,aminek az egyik végét ovatosan elsütöd.

A szalagod azon végét amit nem sütöttél el, tűbe fűzöd,majd a végétől kb 1 centire átszúrod és áthúzod a tűt rajta

Ezután az elsütött végét picit visszahajtod és ott is átszúrod a tűt és áthúzod a szalagot, így lesz kis göb a végén, mint mikor a cérnára görcsöt teszünk a kezdésnél.Mostantól minden szalagváltásnál ezt meg kell csinálnod

A kijelölt levélkénk alján fel öltünk és áthúzzuk a szalagunkat, ,amikor megvagyunk, szépen eligazítjuk hogy a fényes fele legyen felül, majd a levél nagyságnál simán visszaöltünk. Szép kis levél formát alakítunk ki. Nem húzzuk szorosra, nem baj ha nem simul az anyagra, sőtt az a szép ha kidomborodik.Így elkészítjük a két alsó levelünket.Ez egy egyszerű levél minta.

A következő két pár levelünket már kicsit megcifrázzuk, Újra felszúrunk, felhozzuk a szalagunkat, megint csak igazítva hogy a fényes fele legyen felül, egy kicsit megbuggyantjuk a szalagot és a leendő levél végénél a szalagunkon keresztül szúrunk le, de óvatosan húzzuk át a szalagot, hogy a levélkénk végén maradjon pici visszahajlás.Két darab kell ebből is, párban legyenek. Ez a végén leszúrt levél.

Most csavart levélhez fűzünk a tűnkbe vékonyabb zöld szalagot ,én 7 milliméteresből készítettem. A mintánknál látszik hogy a négy levélnél közvetlen felette felszúrunk, felhozzuk a szalagot, és egyet tekerünk rajta, a helyére illesztjük, és a szalagon keresztül vissza szúrunk rajta.Ujjunkkal igazítsuk hogy a csavarodás szépen megmaradjon.Nem húzzuk szorosra a szalagot. Ezt is kétszer csináljuk, annyi különbséggel hogy a jobb oldalit kétszer tekerjük meg, mert az hoszabb lesz. Ez a csavart levél

Most fehér 1 centi széles szalagot készítünk a tűnkbe, és a jobboldali margarétánk közepén felszúrunk és felhozzuk a szalagot, megint csak ügyelve hogy ne tekeredjen meg és a fényes fele legyen felül.Amikor felhoztuk a jelölt nagyobb kör szélén simán vissza öltünk és megint csak nem szorosra,szépen igazgatva vissza húzzuk a szalagunkat. Így haladunk körbe , eddig elfelejtettem mondani hogy ha elvágjuk a maradék szalagot a munkánk visszáján, elsütjük és elvarrjuk.így lesz egy szép margarétánk és megtanultunk egy sima szirom ölté

Most egy szép rózsaszín 7 milis szalagot fűzünk a tűbe és a baloldali virágunk közepén vezetjük ki a tűt a szalaggal.Mint egyszer már a levélnél megcsináltuk, most is kissé megbuggyantjuk a szalagot és ujjunkkal lefogva a szalagon keresztül szúrunk vissza a kijelölt nagyságnál.De most még több perge szegélyt hagyunk a virágunknak. ezt is így folytatjuk amíg körbe nem érünk. A viszáján elvágjuk, elsütjük és levarrjuk a szalagot.Ez a perge szirom

 

Most egy szép narancs sárgát fűzünk a tűbe ami 4 mm szélességű, és megtanuljuk az úgynevezett francia csomó egyik fajtáját.A mintánkon ott ahol a szár mellé több pöttyöt rajzoltunk, ott a jobb alsóban felszúrunk, eligazítjuk a szalagunkat és kétszer rátekerjük a tűre a szalagot,majd közvetlen mellette vissza szúrunk és óvatosan áthúzzuk a szalagunkat, hogy a csomónk felül maradjon.Mint mikor gombfelvarrás után  elgörcsöljük a cérnát. Vigyázzunk se túl szoros, se túl laza ne legyen.ennél a mintánál lehet hogy segítségünkre lesz a kicsi fogó amit említettem az eszközöknél.Ezzel a módszerrel körbe haladunk és a végén a viszáján elvág, elsüt, levarr.Egy édes kis bimbós águnk lesz.

Most citrom sárga 4 mm szalagot fűzünk és az előbb megtanult francia csomókkal a két virágunk közepét megcsináljuk.

Ha készen vagyunk , most egy kisebb tűbe piros osztotthímző két szálát befűzzük, nem kell hosszu,15-20 centi hogy könnyebb legyen dolgozni. Most következik az ötágú csillagunk mindíg a közepétől kiindulva mind az öt ágat megöltjük, mindegyiket egy öltésből.A fonal ne legyen laza, ha kész a visszáján jól eldolgozzuk, ki ne bontolódjon.ha kész, a nagy lyukú tűnkbe fűzünk 7mm piros szalagot, és az egyik ág tövén felszúrunk,  felhúzzuk a szalagot, és most  szépen igazítva minden második szál alatt átbújtatjuk a szalagunkat. Minden bújtatás után szépen igazítva a szirmokat, ugyan is ő rózsa lesz. ezzel a módszerrel addig haladunk körbe amíg el nem tűnik az alap cérnánk.Kicsit hagyjuk lazábbra, ne húzzuk nagyon egymás nyakára a szirmokat. Ha már úgy gondoljuk ennyi elég, alászúrva a mintának leöltünk és a visszájára húzzuk a szalagunkat. elvágjuk, elsütjük, és levarrjuk. Kész is a bújtatott rózsánk.

Úgy gondoltam nincsen rózsa bimbó nélkül. jobbra fel csináljunk egyet. Felhozzuk a piros szalagot majd közvetlen mellette vissza szúrunk, de úgy hogy egy szép csepp formát kapjunk. igazítsuk kellő nagyságúra és annak a hegyénél a közepén megint felhozzuk a szalagot, és átfogatva vissza öltünk, de ezt már szorosra meghúzzuk.

Következő lépés hogy a 4 miliméteres sötétebb zöld szalaggal megcsináljuk a kis álszirmait,a már ismert vissza öltéssel a végén,a magházat, a végein osztott hímzővel a csúcsokat.

Öltünk alá két kis sima szirom levelet, amiből kettőt ölthetünk a nagy rózsa alá is.

Most az osztott fonal 2 szálával megvarrjuk a szárat, és baloldalra öltünk néhány ágacskát hurok öltésel.

Ha kész jöhet néhány gyöngy, tetszés szerinti színnel.

és íme kész van egy képecskénk.Bízom benne hogy nem bántad meg ha végig csináltad.Jön a folytatás is, újabb technikákkal és újabb virágokkal. Nagyon örülnék neki ha megcsináltátok és megmutatnátok nekem. A facebookomra privát elküldöd és én meg felteszem ide. Had lássam és lássák nem hiába töltöttem el ezzel a cikkel és a felvételekkel majd 5 órát.

Teljen sok örömetek a munkátokban, és hasznosítsátok, akár egy dobozkát is díszíthettek vele. üdvözlettel: Ilus

 

 

 

 

 

 

 

 

Teljes cikk

Orgona virág készítése

2015.08.12 09:28

Üdvözöllek !

Most egy kicsit nehezebb ám de nem bonyolultabb virágot tanulhatsz meg, ha velem haladsz.

A külön fodrozott és utána rávarrott virágot. Ebben az esetben orgonát készítünk.

Első lépésként leszabunk tetszőleges színekből 6-8 cm es darabokat, amiket mind a két végén óvatosan elsütünk.

Ezután a kisebb lyukú tűnkbe azonos színű osztott fonal 1 szálát fűzzük.

Megfogunk egy leszabott szalag darabot és jelölő ceruzával 4 egyenlő részre osztjuk.Később hidd el már megy szem mértékre is. A színén elkezdjük hullámos vonalban férc öltésekkel varrni, majd összehúzzuk, ráncoljuk, eligazítjuk a négy szirmocskát és összeöltjük. egy virágunk kész is van. A szalag szélességét te választod meg, én a 9 milliméteresből csináltam.

Ezekből készítünk legalább 20 -30 darabot. A Vásznunkra felrajzoljuk hogy hol lesz a virágunk, és azután elkezdjük a virág bugánk hegyénéla varrást.Zöld hímzőfonállal csinálunk néhány ágacskát, azokra néhány bimbót, amit az alapoknál megtanult egyszerű levél öltéssel végzünk el,majd elkezdjök felvarrogatni a kész virágocskákat , sűrűn egymás mellé, az sem baj ha kitüremkednek.Annál szebbek lesznek.

Ez után már úgy variálunk a színekkel és az elhelyezéssel, ahogy a mi ízlésünk megkéri :)

Jó munkát, jó tanulást. Ha valamit nem értesz, kérdezz bátran.

Erről a munkátokról is várom a kész fotókat.Had lássa mindenki nem is olyan ördöngős munka ez mint ahogy látszik :)

Üdvözlettel: Ilus

 

Teljes cikk
Tételek: 1 - 4 ból 4