alap öltések lépésről lépésre

2015.08.09 16:09

Üdvözöllek kedves érdeklődő.Remélem tudok  neked segítséget nyújtani hogy néhány alap öltést elsajátíts, és ha kitartóan végig kísérsz, a végére egy szép kis képecséd készül el a kezeid között.

Első lépésünk, a megfelelő anyag kiválasztása, méretre vágása ,amit úgy számoljatok hogy a virágok olyan 2-2 cm az egész kis kép 7x7 cm lesz.,és a megfelelő nagyságú hímzőkeretbe feszítése, majd a leendő virágjaink kijelölése amik mint írtam kb 2 cm átmérőjűek, tehát egy szirom 1 cm.. előre nem árulom el mik lesznek, legyen egy kis plussz izgalom benne.

Ha ezzel kész vagyunk, levágunk egy 20 centiméternyi zöld szalagot, itt én 1 centi széleset használtam,aminek az egyik végét ovatosan elsütöd.

A szalagod azon végét amit nem sütöttél el, tűbe fűzöd,majd a végétől kb 1 centire átszúrod és áthúzod a tűt rajta

Ezután az elsütött végét picit visszahajtod és ott is átszúrod a tűt és áthúzod a szalagot, így lesz kis göb a végén, mint mikor a cérnára görcsöt teszünk a kezdésnél.Mostantól minden szalagváltásnál ezt meg kell csinálnod

A kijelölt levélkénk alján fel öltünk és áthúzzuk a szalagunkat, ,amikor megvagyunk, szépen eligazítjuk hogy a fényes fele legyen felül, majd a levél nagyságnál simán visszaöltünk. Szép kis levél formát alakítunk ki. Nem húzzuk szorosra, nem baj ha nem simul az anyagra, sőtt az a szép ha kidomborodik.Így elkészítjük a két alsó levelünket.Ez egy egyszerű levél minta.

A következő két pár levelünket már kicsit megcifrázzuk, Újra felszúrunk, felhozzuk a szalagunkat, megint csak igazítva hogy a fényes fele legyen felül, egy kicsit megbuggyantjuk a szalagot és a leendő levél végénél a szalagunkon keresztül szúrunk le, de óvatosan húzzuk át a szalagot, hogy a levélkénk végén maradjon pici visszahajlás.Két darab kell ebből is, párban legyenek. Ez a végén leszúrt levél.

Most csavart levélhez fűzünk a tűnkbe vékonyabb zöld szalagot ,én 7 milliméteresből készítettem. A mintánknál látszik hogy a négy levélnél közvetlen felette felszúrunk, felhozzuk a szalagot, és egyet tekerünk rajta, a helyére illesztjük, és a szalagon keresztül vissza szúrunk rajta.Ujjunkkal igazítsuk hogy a csavarodás szépen megmaradjon.Nem húzzuk szorosra a szalagot. Ezt is kétszer csináljuk, annyi különbséggel hogy a jobb oldalit kétszer tekerjük meg, mert az hoszabb lesz. Ez a csavart levél

Most fehér 1 centi széles szalagot készítünk a tűnkbe, és a jobboldali margarétánk közepén felszúrunk és felhozzuk a szalagot, megint csak ügyelve hogy ne tekeredjen meg és a fényes fele legyen felül.Amikor felhoztuk a jelölt nagyobb kör szélén simán vissza öltünk és megint csak nem szorosra,szépen igazgatva vissza húzzuk a szalagunkat. Így haladunk körbe , eddig elfelejtettem mondani hogy ha elvágjuk a maradék szalagot a munkánk visszáján, elsütjük és elvarrjuk.így lesz egy szép margarétánk és megtanultunk egy sima szirom ölté

Most egy szép rózsaszín 7 milis szalagot fűzünk a tűbe és a baloldali virágunk közepén vezetjük ki a tűt a szalaggal.Mint egyszer már a levélnél megcsináltuk, most is kissé megbuggyantjuk a szalagot és ujjunkkal lefogva a szalagon keresztül szúrunk vissza a kijelölt nagyságnál.De most még több perge szegélyt hagyunk a virágunknak. ezt is így folytatjuk amíg körbe nem érünk. A viszáján elvágjuk, elsütjük és levarrjuk a szalagot.Ez a perge szirom

 

Most egy szép narancs sárgát fűzünk a tűbe ami 4 mm szélességű, és megtanuljuk az úgynevezett francia csomó egyik fajtáját.A mintánkon ott ahol a szár mellé több pöttyöt rajzoltunk, ott a jobb alsóban felszúrunk, eligazítjuk a szalagunkat és kétszer rátekerjük a tűre a szalagot,majd közvetlen mellette vissza szúrunk és óvatosan áthúzzuk a szalagunkat, hogy a csomónk felül maradjon.Mint mikor gombfelvarrás után  elgörcsöljük a cérnát. Vigyázzunk se túl szoros, se túl laza ne legyen.ennél a mintánál lehet hogy segítségünkre lesz a kicsi fogó amit említettem az eszközöknél.Ezzel a módszerrel körbe haladunk és a végén a viszáján elvág, elsüt, levarr.Egy édes kis bimbós águnk lesz.

Most citrom sárga 4 mm szalagot fűzünk és az előbb megtanult francia csomókkal a két virágunk közepét megcsináljuk.

Ha készen vagyunk , most egy kisebb tűbe piros osztotthímző két szálát befűzzük, nem kell hosszu,15-20 centi hogy könnyebb legyen dolgozni. Most következik az ötágú csillagunk mindíg a közepétől kiindulva mind az öt ágat megöltjük, mindegyiket egy öltésből.A fonal ne legyen laza, ha kész a visszáján jól eldolgozzuk, ki ne bontolódjon.ha kész, a nagy lyukú tűnkbe fűzünk 7mm piros szalagot, és az egyik ág tövén felszúrunk,  felhúzzuk a szalagot, és most  szépen igazítva minden második szál alatt átbújtatjuk a szalagunkat. Minden bújtatás után szépen igazítva a szirmokat, ugyan is ő rózsa lesz. ezzel a módszerrel addig haladunk körbe amíg el nem tűnik az alap cérnánk.Kicsit hagyjuk lazábbra, ne húzzuk nagyon egymás nyakára a szirmokat. Ha már úgy gondoljuk ennyi elég, alászúrva a mintának leöltünk és a visszájára húzzuk a szalagunkat. elvágjuk, elsütjük, és levarrjuk. Kész is a bújtatott rózsánk.

Úgy gondoltam nincsen rózsa bimbó nélkül. jobbra fel csináljunk egyet. Felhozzuk a piros szalagot majd közvetlen mellette vissza szúrunk, de úgy hogy egy szép csepp formát kapjunk. igazítsuk kellő nagyságúra és annak a hegyénél a közepén megint felhozzuk a szalagot, és átfogatva vissza öltünk, de ezt már szorosra meghúzzuk.

Következő lépés hogy a 4 miliméteres sötétebb zöld szalaggal megcsináljuk a kis álszirmait,a már ismert vissza öltéssel a végén,a magházat, a végein osztott hímzővel a csúcsokat.

Öltünk alá két kis sima szirom levelet, amiből kettőt ölthetünk a nagy rózsa alá is.

Most az osztott fonal 2 szálával megvarrjuk a szárat, és baloldalra öltünk néhány ágacskát hurok öltésel.

Ha kész jöhet néhány gyöngy, tetszés szerinti színnel.

és íme kész van egy képecskénk.Bízom benne hogy nem bántad meg ha végig csináltad.Jön a folytatás is, újabb technikákkal és újabb virágokkal. Nagyon örülnék neki ha megcsináltátok és megmutatnátok nekem. A facebookomra privát elküldöd és én meg felteszem ide. Had lássam és lássák nem hiába töltöttem el ezzel a cikkel és a felvételekkel majd 5 órát.

Teljen sok örömetek a munkátokban, és hasznosítsátok, akár egy dobozkát is díszíthettek vele. üdvözlettel: Ilus